Keratokonus upptäcks vanligtvis när optikern inte längre kan få normal synskärpa med glasögon eller mjuka kontakt linser. Tiden före har det ofta varit perioder med många förändringar av styrka på glasögon eller kontaktlinser.
Förutom nedsatt syn klagar patienterna också på skuggor, spökbilder, dubbel syn på ena ögat, fotofobi, bländingsproblem eller halos (ringar) omkring ljuskällor - särskilt vid bilkörning under natten. Synen kan också upplevas som mycket instabil och det kan finnas problem med snabb trötthet och huvudvärk.
När glasen och de traditionella mjuka kontaktlinserna inte längre räcker, brukar det skyllas på att hornhinnan är oregelbunden. Glasögon kan inte slipas, så att korrigering av dessa oregelbundenheter och mjuka kontaktlinser kan inte utjämna dessa. Man måste därför använda en "hårdare" typ av lins.
Det finns många olika typer av kontaktlinser och material. Valet av material är av betydelse för tillförsel av syre till hornhinnan och linsens tendens att ge efter. Det finns ingen linsdesign som är entydigt "bäst lämpad" till en viss typ av keratokonus. Varje linsdesign har sina fördelar och nackdelar. Optikerns uppgift är att noggrant bedöma de individuella behoven och hitta en kontaktlins som ger de bästa förutsättningarna för hornhinnan, synen och komforten.
Vanliga mjuka kontaktlinser brukar ta form efter hornhinnans form. Den nästan klamrar sig fast vid hornhinnan som gladpack. Därför är de oftast inte är lämpliga för den oregelbundna form som hornhinnan har vid keratokonus.
I ett tidigt skede eller i en lätt form av keratokonus kan optikern korrigera denne synfel med vanliga mjuka kontaktlinser, ofta med inbyggd astigmatism, och justeringen görs som vanligt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar